Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Bruyere.pl
Podręcznik O fajkach Akcesoria Tytonie Galeria Strefa Bruyere Cafeteria

Flue-cured | Stoved Virginia | Burley | Maryland | Dark air-cured | Orientalne 
Latakia | Dark - fired | Perique | Rustica | Cavendish  
Sposób cięcia tytoniu 
Centrum Handlu Hurtowego - baner
Latakia

Zaliczana do grupy tytoni "Orientalnych", ma ostry, "kadzidłowy" smak( z racji suszenia w dymie z tlącego się drewna dębowego, sosnowego, mirtowego lub cyprysowego), jednakże jest łagodna dla podniebienia. Pali się chłodno. Okolice jej pochodzenia to rejony Syrii i Cypru. Do europy przywędrowała po 1880 roku. Tytoń ten suszony był przez arabskich chłopów ("fellahin")na krokwiach, pod którymi zbierał się dym z palonych odchodów wielbłądzich, stanowiących wraz z drewnem podstawowy materiał używany do gotowania potraw i ogrzewania pomieszczeń w zimie. Cypryjska latakia jest wędzona w dymie powstały podczas palenia górskich krzewów, iglastej mirty i innych regionalnych typów drewna. Odmianę syryjską natomiast wędzi się na drewnie dębowym. Jest ona również znacznie jaśniejsza i bardziej aromatyczna niż cypryjska. Stanowi doskonały dodatek wzbogacający mieszanki zrobione na orientach i virgini.

http://www.bruyere.cba.pl/obrazki/t_img/latakia.jpeg

      Opracował: K.K., dodano: 8.11.2005 r.


kurs Skuteczna sprzedaż bezpośrednia i telefoniczna

Główna Mapa Księga gości Praca Współpraca Prywatność Kontakt



Copyright © 2005 - cafebruyere
Design: Zama
All Rights Reserved
Webmaster: cafebruyere - cafebruyere@wp.pl