Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Bruyere.pl
Podręcznik O fajkach Akcesoria Tytonie Galeria Strefa Bruyere Cafeteria


PAMIĘTAJ !

  1. Najważniejsze to chwila spokoju.
  2. Przygotuj spokojnie tytoń do palenia - Naprawdę warto!!!
  3. Nabijaj fajkę taką ilością tytoniu jaką faktycznie jesteś w stanie wypalić.


70.pl - komponenty dla WebMasterów: aliasy, liczniki, newslettery, księgi gości, shoutboxy i inne.
Centrum Handlu Hurtowego - baner
Zdobądź uprawnienia kierownika
wycieczek i szkolnych imprez
krajoznawczo - turystycznych
***
kurs Rekrutacja i selekcja pracowników
***
Jak od podstaw przeprowadzić proces rekrutacji, aby z sukcesem zatrudniać odpowiednich pracowników...
**
rewelacyjny kurs internetowy organizowany przez firmę  Prestin
*
Firma jest tak dobra, jak ludzie, którzy ją tworzą



obrazki/art_ph/art08.JPG
Pierwsze palenie

Po pierwsze to chwila spokoju, godzinka lub dwie gdy nikt nam nie będzie przeszkadzał. Jeśli twoja fajeczka jest nowym nabytkiem to możesz przeskoczyć parę wersów dalej, jeśli zaś znalazłeś ją bądź odziedziczyłeś należy ją w pierwszej kolejności porządnie odświeżyć. Do wyczyszczenia używamy wyciorków, wyrzucając każdy po zabrudzeniu, aż ostatni będzie zupełnie czysty. Wnętrze główki (kominka) czyścimy wyciorkiem wygiętym w "U". Uwaga: nie skrob frezem wnętrza kominka po pierwszym paleniu, gdyż w fajce musi osadzić się odpowiednia warstwa nagaru zabezpieczając w ten sposób nasze cudo przed przepaleniem.


Jeśli nasza fajka ma miejsce na filtr wymienny, zakładamy świeży - jest to kwestia uznania, faktem jest że już po jednym paleniu najczęściej się zapychają...ja zrezygnowałem po paru razach z tego urządzenia (Broń Boże! nie namawiam do takich praktyk jak wiadomo "palenie szkodzi zdrowiu")


Kiedy fajka jest już gotowa, zabieramy się z przygotowanie tytoniu.


Wysypujemy odpowiednią ilość tytoniu, rozdrabniamy rozcierając między palcami. Można to także uczynić nieco wcześniej, najlepiej po zakupieniu. Sprawdzamy także czy nie jest zbyt wilgotny, poprzez ściśnięcie jego szczypty między kciukiem i palcem wskazującym. Jeśli jest dobry powinien się dość szybko rozprężyć, w przeciwnym wypadku należy pozostawić go na moment do wyschnięcia. Zbyt suchy również nie jest dobry, gdyż jest kruchy i łatwo się łamie - należy pilnować aby pojemnik lub saszetka (albo woreczek) były szczelnie domykane po użyciu, zapobiegnie to nadmiernemu wyschnięciu. Suchy tytoń jest mniej aromatyczny, traci także w znacznym stopniu swoje walory smakowe.


Przygotowaliśmy tytoń, więc przystępujemy do nabicia fajeczki. Najpopularniejszą i zdecydowanie najlepszą jest metoda trzech warstw. Pierwsza warstwa pakowana jest do pełna i delikatnie ubijana do 1/2 kominka,

nakładamy kolejną warstwę ubijając tym razem do około 3/4, 

najmocniej ubijamy ostatnią warstwę. 

Dominować powinna zasada "w dole myszy harcują, w górze słonie tańczą".


Wyjątek od tej zasady stanowi przypadek nowej fajki, którą dopiero musimy opalić(jak tego dokonać?!?). Nabicie świeżej, nie opalonej fajki połączone z nieumiejętnym paleniem może się szybko zakończyć karierę naszego ulubieńca a wtedy będzie nadawała się ona jedynie do wywalenia.


No i przebrnęliśmy przez cały ten skomplikowany system naczyń połączonych...nie martw się po paru razach i ty nabierzesz wprawy.


Znajdujemy teraz sobie wygodne miejsce i zapalamy. Rozpalamy kilkukrotnie delikatnie pociągając. Jeśli przygaśnie ubijamy i podpalamy ponownie, starając się zapalić całą powierzchnię tytoniu. Gdy już się pali pykamy wciągając dym powolutku, niezbyt mocno, z częstotliwością zapewniającą z jednej strony palenie się tytoniu a z drugiej unikamy nadmiernego nagrzewania się kominka. Temperaturę sprawdzamy chwytając główkę fajki (patrz części składowe fajki) dłonią, gdy nie jesteśmy w stanie jej utrzymać przez kilka sekund odstawiamy fajkę do wystygnięcia i rozpalamy od nowa.

    Opracował: J.M.

Poprawne rozpalanie fajki

Dziś zaprezentuję wam metodę rozpalania fajki którą przywiozłem ze swojego wyjazdu do Irlandii, a która pomoże wam zrozumieć kwintesencję palenia.

Po pierwsze, sprawdzamy czy dobrze nabiliśmy tytoń…poprawnie jest w granicach od 1/8 do ¼  poniżej szczytu główki. Poprzez takie upakowanie tytoniu zapewnimy sobie możliwość dołożenia tytoniu jeśli za pierwszym razem fajka się nie rozpali.

Następnym krokiem jest rozpalenie tytoniu w trzech etapach. Pierwsze trzy podpalenia lub jak kto woli „rozpalenia”, grają kluczową rolę, gdyż dają możliwość zorientowania się jak szybko rozpala się dany tytoń i ogólnie jak się pali. Weźmy zapałki lub zapalniczkę i powoli zbliżmy płomień do otworu komina główki…nie wkładamy płomienia do środka, ale podpalamy trzymając płomień u szczytu komina…podpalamy po całej powierzchni….gdy szczyt tytoniu się zajmie lub gdy od razu zgaśnie, pozwólmy dymowi ulotnić się. Teraz bierzemy ubijak dobijamy tytoń w kominie ewentualnie opróżniamy popiół jeśli tytoń zbyt szybko się pali (w takim wypadku jeśli jest go dużo musimy uzupełnić tytoń) i podpalamy ponownie.

Powtórz jeszcze raz lub wykonuj te czynności do czasu wytworzenia się odpowiednio wyglądającej warstwy (nalotu). Wtedy jesteśmy gotowi do ostatecznego rozpalenia.

Ostrożnie, powoli podpalamy po całej powierzchni wykonując kilka "puf". Metoda ta, owszem wymaga trochę cierpliwości ale poświęcony na poprawne rozpalanie czas zwraca się w chłodnym i dłuższym paleniu tytoniu, dostarczając tym samym więcej przyjemności z palenia niż w przypadku rozpalania od pierwszego razu.


    Dodano: 19.12.2007 Opracował: M.W.



kurs Skuteczna sprzedaż bezpośrednia i telefoniczna

Główna Mapa Księga gości Praca Współpraca Prywatność Kontakt



Copyright © 2005 - cafebruyere
Design: Zama
All Rights Reserved
Webmaster: cafebruyere - cafebruyere@wp.pl