Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Bruyere.pl
Podręcznik O fajkach Akcesoria Tytonie Galeria Strefa Bruyere Cafeteria

Leśny | Domowy | Świąteczny



Centrum Handlu Hurtowego - baner
Zdobądź uprawnienia kierownika
wycieczek i szkolnych imprez
krajoznawczo - turystycznych
***
kurs Rekrutacja i selekcja pracowników
***
Jak od podstaw przeprowadzić proces rekrutacji, aby z sukcesem zatrudniać odpowiednich pracowników...
**
rewelacyjny kurs internetowy organizowany przez firmę  Prestin
*
Firma jest tak dobra, jak ludzie, którzy ją tworzą

Zapraszam wszystkich "TYTONIOWYCH BLENDERÓW" do podzielenia się swoimi pomysłami z resztą fajczarskiej braci...

Trochę o tytoniach


Unikalność rośliny jaką jest tytoń wynika z różnicy charakterystyki poszczególnych jej typów, smaków i aromatów oraz wpływu słońca i klimatu w jakim rośnie. Wiele mieszanek tytoniowych bazuje na naturalnych lub sztucznych dodatkach wzbogacających doznania w trakcie palenia, które jednak nie są w stanie zniwelować uwarunkowań klimatycznych i braku wystarczającego nasłonecznienia obszarów na których wyrosły obniżających ich faktyczna jakość. Faktem potwierdzającym tę tezę jest to iż tytoniu nie uprawia się np. w Anglii jednym z krajów o największej liczbie fajczarzy, któremu brakuje właśnie tych podstawowych czynników klimatycznych (dobre nasłonecznienie lecz zbyt wilgotny klimat) wymuszając importowanie tytoniu do tworzenia najlepszych brytyjskich mieszanek z krajów które je posiadają.


VIRGINIA - występująca w wielu odmianach: czerwona, brązowa, czarna, żółta, pomarańczowa itp.

Jest najdelikatniejszym składnikiem mieszanek tytoniowych, jednakże z uwagi na największą zawartość nikotyny często pali się gorąco.

Wykorzystywana jest we wszystkich mieszankach ponieważ dobrze się pali.

Jej cechą charkterystyczną jest naturalna słodycz, przy czym pewne jej typy muszą być sparzane lub gotowane aby wyeliminować kwaśny posmak.


BRIGHT Virginia - pochodzi z Caroliny i normalnie ma kolor jasny bliski białemu.

BURLEY - "White Burley" - jest mutacją Virginii uprawianej na terenach Maryland po Wojnie Secesyjnej. Posiada naturalny tytoniowy smak, lekko orzechowy a dym nie jest szczypiący. Ma lekki ale wyrazisty smak, jest też dobrym nośnikiem innych smaków, dlatego też jest częstym składnikiem wielu mieszanek.


CAVENDISH - jest procesem obróbki i/lub metodą cięcia tytoniu. Odparowana Virginia jest Cavendish'em. Cavendish'e są dobrym nośnikiem aromatów. "Black Cavendish" - to mieszanka dosłodzonego Kentucky Green River Burley uzupełnionego aromatami owocowymi - Craig Tarler Cornel & Diehl. Usuwanie naturalnej słodyczy i/lub proces ciecia są typowe dla Virginii. Dobry Cavendish ma delikatny smak, jest łagodny i łatwo się nabija.

Należy pamiętać że wszystkie Virginie posiadają dużą zawartość nikotyny co jest wynikiem wysokiego nasłonecznienia terenów na których rosną .

Tytonie przyprawiane

Mają mocny smak i są bardzo aromatyczne, jednakże rzadko łatwo się palą. Zwykle używa się ich do poprawy smaku mieszanek i poprawy charakterystyki palenia się mieszanki.

PERIQUE - Luisiana - rośnie tylko w St. James Parish w Luizjanie. Ma wyraźny owocowy posmak wynikający z unikalnego procesu fermentacji pod dużym ciśnieniem (przez 9-10 miesięcy). Jest bardzo mocny, dlatego nie daje się go dużo, jest tylko kilka mieszanek w których ma więcej niż 10 - 15%.


OEER TONGUE - to liście dzikiej wanilli. Bardzo gorący w paleniu. Dodawany w niewielkich ilościach dla nadania unikalnego aromatu.


ORIENTAL - (zobacz odnośnik pod tytułem ORIENTAL - powyżej) w ramach uzupełnienia dodam że obecnie najbardziej cenione przez światowych blenderów są orientale Tureckie i Greckie. Greckie obejmują m. in. Basma, Mahalla, Xanthi, (Ashton Old Dog), Dubek, Yenidji (oryginalnie Balkan Sobraine). Wśród tureckich: Smyrna.


LATAKIA
Cypryjska latakia swój aromat zawdzięcza procesowi wędzenia na drewnie z górskich krzewów iglastych, drewnie mirtowym oraz innym charakterystycznym dla tego regionu drewnie.
Syryjaka latakia natomiast wędzona jest w dymie pochodzącym z palonych ziół i drewnie dębowym. Naturalnie jest jaśniejsza w barwie i lepsza w smaku.



      
          Opracował: K.K.

Mieszanie tytoni cz.1


1) Latakia – najlepiej zacząć od 10 proc. Pamiętajmy jednak że w okolicach 40 proc. staje się smakiem dominujacym w stosunku praktycznie do wszystkich tytoni z wyjątkiem Virginii.

2)  Perique – przy mieszaniu zacznijmy od 5 proc. W granicach 15 – 20 proc. staje się on jednak dominującym w mieszance.

3)  Virginia – jest doskonałą bazą dla mieszanek i wszystkie jej odmiany mogą być mieszane ze sobą. Jasna Virginia ma mocny smak. Dark Virginia natomiast jest bardziej bogata w smaku jak również znacznie mocniejsza ze względu na dużą zawartość nikotyny. Stoved Virginia jest pewnego rodzaju melanżem łączącym w sobie cechy opisanych wcześniej tytoni, jest też słabsza niż Dark Virginia.

Cechą charakterystyczną wszystkich Virginii jest to iż spowalnia ona proces spalania się mieszanki dlatego też staje się ona często regulatorem palenia się danej mieszanki.

Stąd też wypływa ważna konkluzja…nie przesadźmy…bo sobie nie popalimy.

4) Tureckie dodatki – nadają naszej mieszance głęboką nutę słodyczy. Ich równie ważnym zadaniem jest wprowadzenie równowagi smakowej w mieszance. Pamiętajmy jednak, że palą się najszybciej…można ich używać do inicjowania lepszego spalania się mieszanki.

5) Burley – jest równie dobrą bazą dla mieszanek jak Virginie. Wadą burley’a jest szybkość jego palenia się. Dlatego też nie można z nim przesadzać. Drobno ścięty Burley pali się super szybko, przeciw wagą dla niego jest wersja grubo cięta która pali się znacznie wolniej. Ponadto tytoń ten pali się czysto…nie pozostawia nalotów czy odymienia.




          Dodano: 19.12.2007   Opracował: M.W.

kurs Skuteczna sprzedaż bezpośrednia i telefoniczna



Główna Mapa Księga gości Praca Współpraca Prywatność Kontakt



Copyright © 2005 - cafebruyere
Design: Zama
All Rights Reserved
Webmaster: cafebruyere - cafebruyere@wp.pl